Tjänster för äldre behöver starka försvarare över generationsgränserna, eftersom vi alla åldras och förtjänar ett tryggt och värdigt liv även på äldre dagar. Befolkningen i Östra Nyland åldras snabbt, vilket innebär att behovet av tjänster ständigt ökar. Vi måste se till att det finns tillräckliga och högkvalitativa tjänster i vårt område, både nu och i framtiden. Detta kräver långsiktig planering och investeringar för att möta den åldrande befolkningens behov utan att tjänsterna blir överbelastade eller att deras kvalitet försämras.
Det är oansvarigt att minska exempelvis platser inom dygnetruntomsorg, eftersom behovet av dem bara kommer att öka. För många äldre är dygnetruntvård en avgörande del av ett tryggt och värdigt liv, och tillgången till den får inte bero på resursbrist eller kortsiktiga besparingsåtgärder. Alla har rätt att åldras med värdighet och få den vård och det stöd de behöver, när de behöver det. Vår uppgift är att säkerställa att dessa rättigheter uppfylls för alla, oavsett ålder, ekonomisk situation eller bostadsort.
Exempel på konkreta åtgärder jag vill arbeta för i fullmäktige:
Alla ska kunna lita på att social- och hälsovårdstjänsterna är tillgängliga när de behövs. Vi måste återställa tryggheten i vården och se till att den går att lita på i livets alla skeden, oavsett ålder, bostadsort eller socioekonomisk bakgrund. Vårt fokus ska ligga på att utveckla social- och hälsovårdstjänsterna, inte på att avveckla dem.
Den största utmaningen för vårt område under denna mandatperiod har varit ekonomin. Östra Nylands välfärdsområde står för närvarande under särskild uppsikt av ministeriet. Vår situation illustreras väl av det faktum att om vi hade anpassat ekonomin enligt ministeriets riktlinjer, hade vi också tvingats skära ner på lagstadgade tjänster. Detta anser jag är fullständigt oansvarigt. Det är vårt ansvar som beslutsfattare att säkerställa att Östra Nylands välfärdsområde förblir självständigt även i framtiden, samtidigt som vi fortsätter att utveckla och förbättra områdets tjänster.
Exempel på konkreta åtgärder jag vill arbeta för i fullmäktige:
Många har fortfarande för hög tröskel att söka hjälp för psykiska problem, och denna barriär måste aktivt sänkas med alla möjliga medel. Att förbättra tillgången till mentalvårdstjänster är inte bara viktigt för den enskilda individen, utan också ekonomiskt klokt, eftersom tidig intervention förhindrar behovet av tyngre och dyrare tjänster senare. Att satsa på förebyggande tjänster betalar sig på lång sikt både för individens välbefinnande och för samhällets resurser.
Speciellt mentalvårdstjänster för unga behöver prioriteras, eftersom tidig hjälp kan förhindra att problemen förvärras och förlängs. I Östra Nylands välfärdsområde har vi haft ett bra exempel på detta genom ett fungerande pilotprojekt, där personer under 30 år har haft möjlighet att gå och prata med en professionell person avgiftsfritt och utan tidsbokning. Denna typ av lågtröskel-tjänster är avgörande, eftersom de gör det lättare, snabbare och mindre stigmatiserande att söka hjälp.
Exempel på konkreta åtgärder jag vill arbeta för i fullmäktige: